Back to top

Getting started sau de ce ai nevoie ca să începi un proiect de modern macramé

Noduri Fericite August 10, 2020 1 comment

Că îmi place să lucrez cu noduri, nu cred că mai este o noutate pentru cei care vizitează acest blog sau pagina de instagram și facebook. Și nici că mă bucur mai ceva ca un copil în fiecare zi să am o nouă provocare când încerc un nod sau un proiect nou! Ei bine în articolul de astăzi vă invit să cunoaștem împreună principalele materiale de care ai nevoie dacă vrei să începi un proiect macramé.

 

Probabil unul dintre lucrurile care îmi plac cel mai mult la tehnica macramé este că materialele necesare de care ai nevoie în stadiul de începător sunt relativ simple și ieftine. Nu ai nevoie de foarte mult spațiu sau un atelier mai special, doar o masă sau un birou unde îți poți înșira materialele. Primul meu proiect a fost un fulg de nea pe care l-am realizat folosindu-mă de ață de 3 mm grosime, un inel de lemn (asemănător celor cu care se prind perdelele/draperiile) și o bucată de scoci pentru a ține stabil inelul pe masă. Fix atât! Satisfacția la final a fost însă mult mai mare atunci când am văzut ce am putut realiza cu propriile mâini!

Observație: pentru majoritatea materialelor necesare am menționat și denumirea în engleză deoarece veți găsi mai multe idei și informații pe internet căutând după aceste cuvinte cheie!

 

Din categoria materialelor absolut obligatorii  pot aminti:

1 șnur macramé – sfoară – cordon – frânghie/ macramé cord sau macramé rope [A]

Varietatea este atât de mare încât ai de unde alege! În funcție de proiectul/obiectul pe care-l lucrezi prin tehnica macramé  poți opta pentru orice fel de șnur, sfoară sau frânghie. Vei vedea că cele mai multe proiecte sunt create cu sfoară din bumbac, cânepă, iută sau material sintetic disponibile în dimensiuni, răsuciri și culori diferite. La fel ca tipul de macramé cord  și dimensiunea acestuia trebuie adaptată proiectului pe care vrei să-l realizezi. Pentru modele mici și complexe, le poți alege pe cele de 1-2 mm. Suporturile de plante sau decorațiunile de perete de dimensiuni normale necesită o sfoară cu grosimea de 3-5 mm, iar pentru proiectele de macramé  de dimensiuni mari, cele mai potrivite grosimi ale aței sunt cele de 6 mm și mai mari de 6 mm. Despre toate aceste aspecte voi mai vorbi într-un articol viitor!

 

2 baghetă de lemn – dowel/ rod [B]

De cele mai multe ori pentru proiectele de macramé  veți avea nevoie de ceva la care să vă legați/atașați șnururile, fie că este vorba de o decorațiune de perete sau un suport de plante (există și suporturi de plante care nu necesită acest tip de accesoriu). Dintre cele mai populare accesorii sunt: baghetele de lemn și cercurile. Materialul din care sunt realizate poate să fie din lemn, metal, cupru etc. Dacă sunteți la început, pentru a reduce costurile unui astfel de proiect puteți începe primul proiect având drept suport o creangă găsită în pădure, pe malul unui lac sau în orice alt loc din natură.

 

3 metru de croitorie [C]

Este necesar pentru măsurarea șnurului de macramé  la dimensiunile dorite!

 

4 foarfece [D]

Este necesar pentru tăierea șnurului de macramé  la dimensiunile dorite!

 

Materiale obligatorii pentru un proiect de macramé

 

 

Materiale mai puțin obligatorii  la început:

1 Suport pentru haine/ Clothes rack

Acest suport este tot ce ai nevoie pentru a putea lucra confortabil. Orice tip de suport este în regulă, cu toate că cele care se ajustează pot fi de mare ajutor în funcție de stadiul proiectului pe care-l realizezi. Sau poți la fel de simplu să improvizezi un suport pe care să-l agăți de perete, șina de la perdea etc.

 

 

2 Agățători metalice sub forma literei S/ macramé S hook [A]

Sunt foarte utile atunci când vă atârnați proiectul în lucru pentru a-l avea la înălțimea dorită. Pentru început, dacă nu dispuneți de astfel de agățători puteți recurge la o variantă ceva mai la îndemână cum este cea din imaginea de mai jos.

 

 

3 Panou/placă pentru noduri/ macramé board [B]

Cunoscută și sub denumirea de knotting board sau corkboard, aceasta nu este altceva decât o placă de plută special concepută pentru a ușura lucrul și de care poți prinde șnurul de macramé  atunci când lucrezi proiecte de dimensiuni mai mici (semn de carte, brățări, genți etc). Aceste plăci speciale au imprimat pe ele un caroiaj și/sau un cerc care servește drept ghid pentru o distanțare egală a nodurilor sau la diferite unghiuri. Sunt oarecum asemănătoare cu plăcile gradate de tăiere folosite în croitorie pentru tăierea diferitelor materiale, decupări după șablon, cu singura diferență că aceste corkboards sunt din plută și permit pătrunderea cu ușurință a acelor cu gămălie sau cum mai sunt numite în macramé T-pins  (ace sub forma literei T).

 

4 Ace cu gămălie/ macramé T-pins [C]

La fel ca și knotting boards, aceste ace sunt extrem de utile pentru fixarea șnururilor în timp ce lucrăm la proiecte de mici dimensiuni. O alternativă extrem de la îndemână sunt acele cu gămălie.

 

5 Scoci sau bandă de hârtie [D]

Banda de scoci îți va fi foarte utilă atunci când vei opta să-ți fixezi proiectul pe o suprafață plană, dar de cele mai multe ori o vei folosi atunci când nu vrei ca franjurile/ capetele șnurului de macramé  să se deșire în timp ce lucrezi la proiect.

 

6 Cârlige pentru croșetat – croșete/ iglițe [E]

În momentul în care lucrezi cu corzi de dimensiuni mai mici aceste croșete sunt foarte utile când vrei să tragi firele prin bucle mai mici.

 

7 Piaptăn pentru franjuri/ macramé fringe comb [F]

Un proiect de macramé  putem spune că este finalizat abia după ce i-am aranjat și ultimul franj din dotare! De cele mai multe ori te vei intreba oare cum ar arăta proiectul tău mai bine: cu sau fără franjuri, dacă optăm pentru franjuri atunci care ar fi varianta cea mai bună: franjuri drepte, tăiate la un anumit unghi, cu șnururi deșirate, pieptenate etc. Ei bine, ținând cont de importanța acestei părți, sfatul meu ar fi să îți lași puțin timp de gândire, să îți privești proiectul în ansamblu și abia apoi să te decizi cum îți vei finaliza proiectul. Nu ai vrea să strici ceva ce tocmai ai terminat de lucrat, nu-i așa?

 

Materiale auxiliare folosite pentru realizare unui proiect de macramé

 

Spor la noduri fericite!

 

Mihaela

1 comment

  1. Pretty! This was a really wonderful post. Thanks for supplying this info.

Post a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *