Back to top

Când faci ceva din pasiune, rezultatul nu poate fi decât unul extraordinar!

Noduri Fericite March 11, 2021 0 comments

Povestea de astăzi din cadrul rubricii Prieteni Creativi este despre Maria, un om de un entuziasm extraordinar, foarte ambițios, dar mai ales, spiritul creativ din spatele poveștii MIERI macramé. Pe Maria am cunoscut-o prin intermediul paginii ei de Instagram @mieri.macrame. După multe aprecieri în tăcere mi-am făcut curaj și i-am scris într-o zi dacă mă primește la o „poveste virtuală” ca mai toate întâlnirile care se desfășoară în contextul de astăzi. Maria a acceptat încântată și așa am aflat povestea unei femei sensibile și creative, ale cărei mâini lucrează necontenit povești care dau mai departe un gând bun. Ideea de a deveni antreprenor creativ și-a cultivat-o cel mai probabil de mic copil când, din dorința de a îmbina pasiunea pentru a crea ceva frumos și unic, cu dorința de a ajuta animalele din cartier meșterea aproape orice și găsea tot felul de idei care prindeau contur…

 

Maria e genul de om care știe să îmbine utilul cu plăcutul și care știe să facă lucruri extraordinare prin simplul fapt că iubește ceea ce face. Vă invit să parcurgeți și voi rândurile de mai jos și sunt sigură că vă veți bucura să descoperiți experiențele care au definit-o pe Maria și cum a ajuns de la o simplă călătorie în Bali să împletească obiecte prin tehnica macramé în Brazilia. Parcurgând firul poveștii MIERI macrame aflăm că nimic nu este imposibil și că Maria mai are încă multe povești de înnodat.

 

NF: Maria, spune-mi câteva cuvinte despre tine și despre ce ai făcut până să înceapă povestea MIERI macramé.

M: De mic copil am avut spirit întreprinzător. Făceam portrete în creion pentru copiii de la bloc, iar cu banii strânşi cumpăram mâncare pentru pisicile din cartier. Artizanat am început să fac în 2007, vindeam pe hi5 şi prin liceu accesorii pictate din lut şi uneori mici tablouri. Stăteam până târziu aproape în fiecare noapte ascultând muzică şi meşterind comenzi, era de vis! În 2012 am început să împletesc codițe colorate în Vama Veche cu cea mai bună prietenă a mea, Silvia. Şi asta am făcut aproape în fiecare vară de atunci. Cele mai frumoase veri din viaţa mea acolo au fost, 2-3 luni pe an la cort şi “la tarabă”. După facultate, am scris 3 ani pentru CitySpy, un ghid alternativ foarte fain despre câteva oraşe din Europa de Est. Între timp am fost şi maseuză în România şi Belgia, chelneriţă în Belgia şi codițară full-time la Codiţărie în Bucureşti.

 

NF: Povestește-mi puțin despre călătoria ta spre noduri și cum ai început să te joci cu firele de ață.

M: După ce am lucrat o vreme în Belgia, am pornit într-o călătorie de câteva luni. Prima oară am văzut macramé în 2018 în bazarurile din Bali, Indonezia şi mi-au plăcut foarte mult. Nu mai văzusem aşa ceva, era atât de versatil, găseai orice de la genţi la haine şi decoraţiuni…

Peste câteva luni ajungeam în Brazilia, unde, lucrând tura de noapte la un hostel, am început să mă uit la tutoriale ca să învăţ să fac şi eu macramé. Primele noduri le-am încercat cu un fir foarte subţire (firele pentru codiţe colorate, care merg cu mine peste tot). A ieşit ceva sinistru şi a durat extrem de mult, dar a fost suficient ca să mă îndrăgostesc!

 

 

NF: Ce te face pe tine fericită în activitatea de macramist?

M: Ca macramist, pur şi simplul mă topesc după acest craft şi mă dedic total. Asta mă face foarte fericită. Ca antreprenor creativ, mă bucur în fiecare zi că pot să lucrez de acasă, în ritmul meu şi să fiu ce-mi place mai mult să fiu – un om care “face chestii frumoase cu mâinile”.

 

NF: Cum arată o zi oarecare din viața unui macramist?

M: Cam oricare zi de luni până vineri se desfăşoară aşa: mă trezesc la 9, fac yoga o oră, fac micul dejun pentru mine şi soţul meu, Felipe, răspund la mailuri şi la mesaje, postez pe social media pentru Codiţărie, fac o listă cu taskurile din ziua respectivă şi abia după aceea mă apuc să fac noduri. Sunt mai mult pasăre de noapte, peak-ul creativ îl am între 18:00 şi 23:00. Pe parcursul zilei mai iau câte o pauză ca să mănânc şi să mai schimb o idee cu Felipe.

 

 

NF: Ai aprofundat macramé-ul și în alte țări în afară de România? Povestește-mi puțin despre experiența ta din Brazilia. De ce Brazilia?

M: În Brazilia ne-am mutat la sfârşit de 2019, după ce locuiserăm jumătate de an în Bucureşti. Felipe e brazilian şi aşa am ajuns să cunosc această țară minunată. Aici am făcut primele noduri în 2018 şi în timp am reuşit să clădesc o mini afacere din ele. Anul acesta sunt mândră să spun că am oficializat-o 😊.

 

NF: Ce îți place cel mai mult în Brazilia?

M: Felul brazilienilor de a fi mereu veseli, lejeri şi incredibil de simpatici. Natura, clima, mâncarea… ar fi o listă mult mai scurtă să enumăr ce nu îmi place aici: îmi lipseşte lejeritatea cu care mă plimbam oricând şi oriunde pe străzi în Europa.

 

 

NF: Dintre România și Brazilia ce ai alege și de ce?

M: Grea decizie, pentru că am o familie minunată în România, prieteni şi multe amintiri frumoase, dar pentru locuit aleg Brazilia pentru că atmosfera e foarte, foarte relaxată şi îmi prieşte.

 

NF: Unde te pot găsi cei care vor să te lase să te joci cu firele de ață și să le tranformi în operă de artă pentru casa lor?

M: Momentan pe Instagram: @mieri.macrame în curând, sper, şi pe www.

 

NF: Ai un artist favorit din comunitatea Macramé?

M: Of, Miha, ce întrebare grea! Primul meu macramé crush a fost @denissemvera din Australia. O admir foarte mult pentru creativitate, profesionalism, viziune şi etică.

 

NF: Care este piesa de rezistență/ favorită din cele realizate de tine?

M: Piesa de rezistenţă, sau ce fac cel mai des, cred că este suportul DNA pentru plante. Piesa mea preferată este balansoarul suspendat

 

 

NF: Care este dorința ta cea mai mare?

M: Să am un chioşc unde să-mi vând macramé-urile undeva la mare în Brazilia.

 

NF: Un mesaj pentru femeile tinere antreprenoare care își doresc să pătrundă în această lume a firelor înnodate.

M: Căutaţi să vă găsiţi stilul, ceva dinăuntru care să se vadă în lucrările voastre şi să vă diferenţieze de ceilalţi macramişti. Sigur este acolo, undeva! Începeţi direct cu materiale de calitate. Fiţi organizate, citiţi mult despre antreprenoriat, notaţi tot şi învăţaţi din greşeli, nu vă supăraţi când trebuie să desfaceţi întreaga piesă curaj 😊 şi distracţie plăcută!

 

 

Mulțumesc tare mult Maria pentru povestea ta!

 

Pe Maria o găsiți pe Instagram sau Facebook, unde puteți vedea mai multe obiecte de decor înnodate de ea (de la decorațiuni de perete la suporturi suspendate pentru plante) menite să aducă un aer boho-chic locuinței tale.

 

Happy Knotting!

Post a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *