Back to top

Toamna se numără oamenii care înnoadă frumosul

Noduri Fericite September 14, 2022 0 comments

Miroase a toamnă şi e bine, aerul e proaspăt şi curat…

Căutăm în fiecare zi tot mai mult (având în vedere ultimii 2 ani și jumătate) liniștea, bucuria…când suntem cufundați în liniștea noastră apare desigur și bucuria care inundă fiecare celulă a corpului nostru.

Pentru mine septembrie este despre dimineți aromate cu gust de fructe tomnatice, despre zile ce se scurg alături de o cană de ceai, despre descoperiri care aduc bine și frumos. Mă bucură frumusețea lucrurilor simple, fie că sunt plantele de care am grijă, o ieșire în natură pe munte, o carte bună, dar mai ales mă bucur atunci când întâlnesc un om care știe și reușește să transpună frumosul în ceea ce face.

 

Despre asta este vorba și astăzi la rubrica Prieteni Creativi. Faceți cunoștință cu Hanga Macrame, locul unde fiecare macrameu înnodat are particularitatea, povestea și detaliile lui.

Hanga este o prezență frumoasă în online și o puteți urmări și descoperi pe pagina de instagram și facebook. Își găsește inspirația în locurile pe care le vizitează și își exteriorizează imaginația și creativitatea prin fiecare obiect creat.

Zic să începem, așa puteți și voi descoperi povești care inspiră, despre obiecte și lucruri ce ascund povești și trezesc emoții.

 

Bună, Hanga. Mă bucur să te cunosc. 

NF: Poți să ne spui câte ceva despre tine și cum te-ai apucat de macrame? Practic, Hanga, cum și când ai intrat la modul serios și asumat în această lume a Fiber Arts? De unde vine denumirea și care este povestea ta?

HM: În primul rând trebuie să precizez că am dobândit îndemânare în acest domeniu încă de pe băncile școlii. Chiar dacă anii au trecut și eu am învățat această tehnică a macrameului în cadrul școlii primare, nu am uitat-o nici în ziua de azi.

De aceea, în urmă cu doi ani am luat hotărârea să mă reapuc de macrame la un nivel de hobby. Desigur, un factor principal care a contribuit la această decizie a fost contextul pandemic, având foarte mult timp liber și încercând să-l fructific.

Denumirea Hanga Macrame nu a fost foarte greu de ales deoarece reprezintă prenumele meu. Datorită numelui deosebit pe care îl am, încerc sa transpun personalitatea mea în lucrările efectuate.

 

 

NF: Ce ai simțit, sau mai bine zis, cum te-ai simțit când ai înnodat primele noduri?

HM: Încă de la primul nod am simțit că este un domeniu care îmi face plăcere și o ocazie de a-mi exterioriza imaginația.

 

NF: Cum arată o zi oarecare din viața unui macramist?

HM: În viața de zi cu zi am un job regulat, iar după finalizarea acestuia îmi aloc restul timpului rămas pentru hobby-ul meu.

 

 

NF: Cum este Hanga în viața de zi cu zi?

HM: Sunt o persoană simplă, organizată, iar în timpul liber îmi place să stau în natură și să mă dau cu bicicleta.

 

NF: Ce te face pe tine fericită în activitatea de macramist?

HM: Cea mai mare bucurie pentru mine este în momentul în care munca îmi este apreciată de către client, dar și când am ocazia să mi se ofere mână liberă în realizarea modelului dorit. De aceea îmi face plăcere să accept provocări și să realizez modele care satisfac cele mai înalte cerințe.

 

 

NF: Știu că îți place să călătorești mult. Din care dintre călătoriile tale ai găsit cea mai mare inspirație? Așa a apărut și #adventurous macramé?

HM: Da, e o întrebare bună. Obișnuiesc să călătoresc cu prietenul meu perioade destul de lungi, datorită acestui lucru am creat un macrame special care este de nelipsit din bagajul meu. În călătoriile mele a luat naștere acest hashtag #adventurousmacrame, ca să marchez printr-o poză postată pe Instagram locul care mi-a adus inspirație.

 

 

NF: Se pare că există posibilități de design infinite cu macrame. Ce îți place cel mai mult în procesul de creare a pieselor de macrame?

HM: Da, în principiu se poate realiza orice model în tehnica aceasta, doar că ai nevoie de puțină creativitate. Îmi plac foarte mult decorurile de perete, dar în special cele care se îmbină cu lemnul, de exemplu pătuțurile de copii sau leagănele. Piesa mea favorită este un macrame în formă de vultur, unul dintre cele mai complexe realizări ale mele, dar și cel mai solicitant. Sunt foarte mândră de rezultat. Ador modul în care fiecare șnur se îmbină cu celălalt și pas cu pas “desenează” efectiv fiecare model în parte. Cea mai mare bucurie e să vezi produsul finit și să știi că constă în sacrificiu, timp, răbdare…

 

 

NF: Urmărindu-ți pagina de Instagram, am observat o evoluție frumoasă a ta ca artist, dar mai ales a comunității din jurul Hanga Macrame. Cum reușești să le îmbini, mai ales că știm cu toții că partea de creare de conținut pe platformele online implică și foarte mult timp?

HM: Presupun că oamenii își dau seama cât suflet pun în toată această muncă, și acesta este modul în care mă răsplătesc. Contează foarte mult și modul de prezentare al lucrărilor mele, recunosc că la acest capitol sunt foarte norocoasă, îl am lângă mine pe prietenul meu care îmi realizează fotografiile și video-urile, asta fiind și vocația lui (fiind videograf de meserie). Totodată îi mulțumesc pe această cale pentru ca singură nu aș reuși.

 

NF: Care este piesa de rezistență/ favorită din cele realizate de tine ?

HM: Fiecare macrame în parte are particularitatea, povestea și detaliile lui, nu aș putea susține că am vreun preferat dar precum spuneam și mai devreme, macrameul care întruchipează vulturul e de departe cel mai complex și deosebit model pe care l-am realizat.

 

 

NF: Ai un artist favorit din comunitatea Macramé? În calitate de artist macrame experimentat, îmi imaginez că ai învățat toate nodurile și tehnicile până la o artă fină, dar crezi că mai ai multe de învățat?

HM: Mă dezvolt încontinuu, învăț modele noi și într-adevăr mă inspir din munca marilor macramiști pentru că consider că oricând și de la oricine ai ce învăța. Nu am un artist preferat, în lume suntem nenumărați artiști care îmbrățișează acest domeniu, din mâinile cărora ies adevărate capodopere. Din acest motiv nu pot să am un preferat. Fiecare piesă realizată are o poveste proprie în parte, de asta pentru mine fiecare e unicat și deosebit.

 

 

NF: Producția de textile este în centrul atenției în acest moment pentru impactul negativ asupra mediului. Ce măsuri de sustenabilitate îți iei tu pentru a te asigura că prin lucrările tale de modern macramé nu dăuneazi planetei?

HM: Absolut toate modelele care ies din mâna mea sunt realizate din bumbac 100% reciclat (BOBBINY), și încerc și în ceea ce privește ambalajele să evit în totalitate plasticul.

 

NF: Unde te pot găsi cei care vor să te lase să te joci cu firele de ață și să le tranformi în operă de artă pentru casa lor?

HM: Momentan nu dețin un sediu fizic, dar este în plan. Mă văd în Hanga Macrame Studio, un loc liniștit cu o atmosferă placută unde să creez și să pot lucra în voie.

 

 

NF: Un mesaj pentru femeile tinere antreprenoare care își doresc să pătrundă în această lume a firelor înnodate.

HM: Din punctul meu de vedere, cel mai important este să ai curaj să pășești în direcția viselor tale, doar acest lucru te poate îndemna să mergi înspre țelurile tale și să le și îndeplinești. Sunt într-adevăr momente grele pe acest drum și provocări ca și în orice domeniu început de la zero. Curajul și dorința de a creea trebuie să domine și să te îndemne să reușești în ceea ce ți-ai propus. Mult succes!

 

Mulțumesc tare mult Hanga pentru povestea ta!

 

Pe Hanga o găsiți pe Instagram sau Facebook, unde puteți vedea mai multe obiecte de decor înnodate de ea, fiecare cu povestea lui, cu detalii care exprimă iubirea pentru frumos transpusă într-un mod atât de creativ. 

 

Happy Knotting!

Post a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *